Sivut

maanantai 1. elokuuta 2016

Mopsi ja ranskis

Me tehtiin Hanki koira -sivuston Rotutesti ja saatiin ykköseksi ranskanbulldoggi ja kakkoseksi mopsi. Rotukuvauksia lukiessa kävi ilmi, että vanha sanonta omistajan ja koiran samankaltaisuudesta pitää paikkansa ;)
Veikatkaas, kumpi meillä on mopsi ja kumpi ranskis? :D

Mopsi

Mopsi on erittäin seurallinen ja ystävällinen koirarotu. Se on ihmisrakas ja tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa, myös samaa sukupuolta olevien. Tyypillinen mopsi on iloinen ja eloisa. Se on myös hyvin omanarvontuntoinen mikä näkyy itsevarmuutena, rohkeutena ja joskus itsepäisyytenäkin. Aggressiivisuus ja hermostuneisuus eivät ole mopsille ominaisia luonteenpiirteitä.
Mopsin turkki on lyhyt ja helppohoitoinen. Hoidoksi riittää harjaus ja pesu tarvittaessa. Karvaa mopsista irtoaa etenkin karvanlähtöaikana paljon. 
Mopsi on älykäs ja nopea oppimaan joten se sopii ihmiselle joka haluaa harrastaa koiransa kanssa, joskaan kovin tiukkapipoiselle kouluttajalle mopsi ei sovellu harrastuskaveriksi. Varsinaista kisakoiraa hakevan kannattaa kuitenkin valita muu rotu. Sopivia harrastuslajeja ovat mm. näyttelyt, rally-toko/toko, koiratanssi ja agility.  Toisaalta mopsi ei pahastu vaikka sen harrastusvalikoima olisi suppeampikin, tärkeintä sille on saada olla mukana perheen päivittäisissä askareissa. Säännöllinen liikunta, reipas kävely, on mopsille tärkeää fyysisen kunnon ylläpitämiseksi. 


Ranskanbulldoggi

Ranskanbulldoggi on pieni ja aktiivinen perhekoira. Yleisesti ottaen ranskanbulldoggi on myös hyvin sosiaalinen muita koiria kohtaan. Kuitenkin rodulle tyypillinen rohkea ja ”iholle” tuleva lähestymistapa voi aiheuttaa konflikteja muiden koirien kanssa. 
Ranskanbulldogin kanssa voi perinteisten näyttelyiden lisäksi harrastaa mm. tottelevaisuutta, jälkeä, raunioita ja koiratanssia muutamia mainitaksemme, mutta aktiivinen kisaura näissä voi olla epätodennäköistä.
Ranskanbulldogin yleisimpiä terveysongelmia ovat allergiat, selkäongelmat, hengitysongelmat ja silmäongelmat. Kuumalla säällä ranskanbulldoggi on erittäin altis lämpöhalvaukselle.
Turkinhoidoltaan ranskanbulldoggi on hyvin helppohoitoinen. Sileä turkki vaatii kumisukaa kerran kuussa ja pesu tehdään tarvittaessa; esim. koiran ollessa likainen tai karvanlähdön yhteydessä. 
Ranskanbulldoggi sopii aktiiviselle ihmiselle, joka on itsekin hiukan jääräpäinen ja joka ei välitä kuolaroiskeista sohvan nurkassa. Ihmiselle, joka antaa koiran olla mukana perheen arjen tapahtumissa.     
Ranskanbulldoggi on kokoonsa (8-14 kg) nähden hyvin voimakas rotu. Veden äärellä ranskanbulldogin kanssa tulee olla varovainen sillä läheskään kaikki ranskanbulldogit eivät pysy pinnalla, vaikka osaisivatkin uida. Tämä johtuu kropan massan ja jalkojen pituuden epäsuhdasta.

2 kommenttia: