Sivut

perjantai 24. helmikuuta 2012

Luulotautipotentiaalia

Keliakiassa piilee ääretön luulotautipotentiaali: Oireet voi olla melkein mitä tahansa tai se voi olla täysin oireetonkin. Vaan tiesittekö, että on olemassa nopea kotitesti, jolla luulotaudista pääsee eroon? Mä sain tietää siitä hiljattain ja päätin sulkea keliakian pois epäiltyjen listalta. En mä erityisemmin uskonut mulla olevan keliakiaa, vaikka spagetti pistääkin pötsin pinkeäksi. Mutta tyhmäähän se olis jättää testaamatta, kun se on noin halpaa ja helppoa.
Tavallaan toivoin, että tulos olis positiivinen. Olis saatu varmuus vatsavaivojen syystä ja selvät sävelet niiden poistamiseksi. Nyt mulla ei edelleenkään ole tietoa siitä, mikä mua turvottaa. En voi ravintolassa tilata gluteenitonta annosta ja olla (melko) varma siitä, että loppuilta menee mukavasti. Ei tarjoilijalle voi sanoa, että tarviin sellasen annoksen, joka ei pieretä, mutten kyllä tiedä, mitä raaka-ainetta siinä ei saa olla.
Nojoo, onhan mulla jotain haisua noitten haisujen aiheuttajista. Monet tunnetut haisurehut kuten herneet ja kaali toimii sekä ilmeisesti mikä tahansa runsaskuituinen ruoka. Epäiltyjen listalla on myös E415, jota on lähinnä salaatinkastikkeissa - ja salaatissahan on yleensä myös paljon kuituja, joten tiedä hänestä sitten...
Se on kuitenkin varma, että suklaa ja muut herkut sopii mun vatsalle mainiosti. Herkuttelun jälkeen ei ole koskaan mitään vaivoja. Koita tässä nyt sitten motivoitua syömään terveellisesti!

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Suosittelen sinua menemään lääkäriin, jos vatsavaivat mietityttävät. Lääkäri voi poissulkea vakavat sairaudet. TGA-pikatestiin en suuremmin luottaisi vielä. Oireet kuulostavat kovasti ärtyvältä suolelta eli colon irritabilelta, toki muut syyt on siis kuitenkin poissuljettava ensin.

  VastaaPoista
 3. Suoli ärtyy, kun se ei saa suklaata :D

  VastaaPoista
 4. Ei vaan tosissaan, ärtyvään suoleen mäkin olen aina päätynyt, kun olen yrittänyt googlettaa, mikä tätä vois aiheuttaa. Ja sekös vasta paskamainen nakki on, kun siinä ei ole mitään yhtä aiheuttajaa, jonka voi helposti jättää pois. Eikä tää ole "oikea sairaus" johon olis hoitoa. Eikä töissä voi jokatoinen päivä sanoa "Sori, mun ärtyvän suolen oireyhtymä vaivaa taas niin kovasti, että mun on pakko lähtee kotiin piereskelemään"!

  VastaaPoista
 5. Kannattaa muistaa sekin, että keliakia ei suinkaan poissulje ärtyvää suolta. Se vasta olisi ärsyttävää, että vaikka kuinka välttelee gluteenia, on maha kuitenkin jostain sekaisin. Ärtyvä suolihan ei oo oikeastaan sairaus ollenkaan vaan enemmänkin ominaisuus - reaktiotapa. Suolella voi reagoida moniin asioihin, esim. stressiin (hyvään tai pahaan stressiin), säätilaan, ruokavalion muutoksiin ja joihinkin ruoka-aineisiin. Jotkut ihmiset reagoivat elämään päänsäryllä (esim. migreeni, vaikka onkin "oikea sairaus" on usein myös reaktiotapa), toiset vatsan toiminnan häiriöillä, jotkut henkisellä ahdistuksella ja kuka mitenkin.

  VastaaPoista