Sivut

perjantai 23. syyskuuta 2011

Bodari-ruokavalio

Lukiko kaikki jo Hesarista tän jutun: Tutkijat: Liiat hiilihydraatit ja karppaus kumpikin riskejä terveydelle 

"Tutkijoiden mukaan ihanteellisessa ruokavaliossa kolmannes ravinnosta tulee hiilihydraateista, kolmannes proteiineista ja kolmannes rasvoista."


Ei yllätä mua pätkääkään! Kohtuus kaikessa on hyvä elämänohje.
Mä voin ehdottomasti parhaiten, kun syömiset menee about tuohon kaavaan. Olen kutsunut omaa tavoiteruokavaliotani nimellä bodari-ruokavalio, koska se ei osu tarkan määritelmän mukaan vähähiilihydraattiseen (VHH) eikä virallisterveelliseen (VT) kastiin. Jossain niitten välimaastossa se majailee, mutta prodea bodarit syö enemmän kuin muut.


Näissä ruokavaliouutisissa mua jurppii muutama asia ja nyt te saatte ne kuulla :D

 1. Tavikset ei tiedä, mitä pitäis syödä, kun ohje on noin abstrakti "kolmannes kutakin: hiilaria, prodea ja rasvaa". En mäkään tiennyt ennen kuin käytin Kalorilaskuria ja opettelin nää asiat.
 2. Termejä VHH ja karppaus käytetään kovin erilaisista ruokavalioista. Jossain tutkimuksissa on laskettu VHH:ksi ruokavalio, jossa on 40 E% hiilaria!
 3. VT ei toki ole täydellinen, mutta usein sitä haukutaan myös täysin turhasta. Ei VT:nkään mukaan pidä joka päivä syödä määrättömästi karkkia, vaaleaa leipää tai riisiä! Kohtaan 1. viitaten: Moni varmaan kuvittelee syövänsä VT:n mukaan, mutta todellisuudessa syökin paljon enemmän hiilaria ja vähemmän rasvaa kuin VT suosittelee.
 4. Miksi pitää olla joku VHH vs. VT sota? Miksi yhden ruokavalion pitäisi sopia kaikille? Meissä ihmisissä on niin paljon eroja, joista osa näkyy ulospäin (esim. ihonväri) ja osa on sisällä piilossa (esim. keliakia), joten eikö ole varsin todennäköistä, ettei kaikille sovi sama ruokavalio?

Huh, olikohan siinä jo kaikki? Mitä mieltä te olette? Mikä teitä jurppii?
Nyt voin lähteä salille hyvillä mielin, kun sain avauduttua :D

2 kommenttia:

 1. Mua jurppii se fanaattisuus ja ehdottomuus, joka näihin ruokavalioihin liittyy. Joillekin se tuntuu olevan vähän sama asia kuin joku uskonnollinen herätys ja sitten siitä karppauksesta tuleekin sellainen yleispätevä ihmelääke mihin tahansa vaivaan. Jotenkin se fanaattisuus tulee esiin siinä, että oletus on, että joko karppaat tai sitten syöt sitä valkoista hiilarihöttöä. Ja asiastahan pitää tietysti kertoa suureen ääneen - ja mieluiten ruokapöydässä.

  Okei, myönnän kyllä että mun suurin herkku on voisilmäpulla mutta hyvillä mielin syön sen silloin tällöin kun valitsen sitten riisin, pastan ja leivän osalta mieluiten muun kuin sen valkoisimman mahdollisen vaihtoehdon. Siten pääsee mukavasti siihen kolmannes kaikkea ruokavalioon.

  Ja tämä pätee hurahtaminenhan siis pätee moneen muuhunkin asiaan kuin karppaukseen. Ettei nyt tule leimatuksi täysin anti-VHH:ksi ;) Että eiköhän kohta olet kuuminta hottia sitten joku ihan muu ruokavalio.

  VastaaPoista
 2. Keliakia voi muuten näkyä ulospäin, jos sairastaa ihokeliakiaa (mä oon jälleen kiinni kaikkein olennaisimmassa asiassa).

  VastaaPoista