Sivut

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Tutkimustauko

Kaks päivää blogauttamatta ja jo tuntuu siltä kuin olisin ollut pidemmälläkin tauolla :D
Tämän suuren tauon aikana ehdin tavata ravintoneuvojan ja tutkia perusteellisemmin hänen suosittelemaansa fodmap-ruokavaliota. Reijo Laatikainen on kirjoittanut tästä koko hommasta niin hyvin ja perusteellisesti, ettei mun kannata kamalasti kirjoitellakaan:

Mikä on ärtyvän suolen oireyhtymä?
IBS:n ruokavaliohoito, FODMAP -hiilihydraatit (osa 2)
FODMAP -hiilihydraattirajoituksen toteutus ja teho (osa 3)
Probiootit ärtyvän suolen oireyhtymässä (osa 4)
Liukenevaa kuitua lisää ja chiliä vähemmän IBS:ssä (osa 5)

Kyseessä on siis oireyhtymä, ei allergia tai sairaus. Itse ymmärrän sen niin, että jokainen oirehtii omalla tavallaan ja jokaisella on ne omat ruoka-aineet, joiden pois jättäminen auttaa. Teoriassa aluksi pitäisi jättää pois kaikki mahdolliset oireiden aiheuttajat ja sitten, kun oireet ovat poistuneet, palauttaa niitä yksitellen ja siten selvittää, mitkä ruuat itselle aiheuttavat ongelmia. Mun kohdalla arvioitiin, että maitotuotteet ei todennäköisesti ole ongelma, joten niitä en jätä pois, mutta muuten mennään aluksi tarkasti listojen mukaan. Jos ei neljässä viikossa tapahdu mitään niin sitten otetaan uusi suunta.

Tänään on siis eka päivä uudella ruokavaliolla ja vielä tuntuu ihan siedettävältä ;) mutta eiköhän noi rajoitukset pian ala tökkimään, kun niin monta mun ruokavalion peruspilaria on pois pelistä. Toivottavasti ruokavalion positiiviset vaikutukset alkaa tuntua vatsassa tosi pian, siellä tiedän sen johtavan positiiviseen kierteeseen ja olevan mulle tosi iso motivaatiotekijä. Aika pitkään saa kyllä odotella ennen kuin voi olla varma syistä ja seurauksista. Mulla on niin paljon satunnaisvaihtelua ja pitkiä hyviäkin kausia. Se onkin osaltaan tehnyt mahdottomaksi syyllisten löytämisen helpommin keinoin kuin tällä vaivalloisella eliminointimenetelmällä. Tälläkin viikolla maanantai oli niin kivulias päivä, että sisuunnuin ja päätin ryhtyä tähän projektiin. Sen jälkeen muut päivät onkin olleet suht ok ja olis ollut helppoa luopua koko hommasta, mutta päätös on päätös. Nyt tää fodmap-ruokavalio katsotaan loppuun asti, ettei tarvii sitä enää jossitella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti