Sivut

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Tietoinen syöminen

Erityisesti odotin Tietoinen syöminen -kirjalta jotain käytännön ohjeita, miten toimia ja harjoitella, jotta syömisestä saisi enemmän iloa, vaikka söisi vähemmän. Tässä yhteenveto siitä osasta kirjaa eli kuusi periaatetta, jotka auttavat kehittämään tietoista läsnäoloa syödessä:

1. Hidasta vauhtia
Tää on ennestään tuttu juttu. Hitaasti syömisestä on vaikka mitä hyötyjä ja nopeasti hotkimisesta vaikka mitä haittoja. Silti sen toteuttaminen normaalissa arjessa on aina vaan yhtä vaikeeta ;) Olen kyllä nyt kirjan luettuani taas panostanut tähän lisää ja jos ei muuta niin ainakin tiedostanut jokaisen kerran, kun on tullut syötyä liian nopeasti.

2. Oikea määrä
Samoin tämä on ennestään tuttu, mutta ah niin vaikea asia. Tämä kulkee pitkälti käsi kädessä hitaamman syömisen kanssa, koska nopeasti lappaessa kylläisyyssignaali ei ehdi ajoissa perille ennen kuin on jo ehtinyt syödä liikaa.

3. Energiayhtälö
Edelleen erittäin tuttua asiaa. Ei pidä syödä enemmän kuin kuluttaa. Kirjan mukaan "Tämä energiayhtälö saattaa vaikuttaa itsestään selvältä, mutta jopa koulutetut ihmiset voivat olla siitä tietämättömiä." Saattaapa hyvinkin niin... Vain Ameriikassa joku voi olla tästä vielä kahvilla ;) Vaikeutena tässä on tietenkin se, ettei koko elämäänsä voi tuhlata kalorien laskemiseen vaan pitäisi oppia syömään sopivasti mutulla.

4. Tietoinen korvaaminen
Tuttu juttu tämäkin. Korvataan jäätelö rahkalla ja sipsit miniporkkanoilla. Onnistuu kotona, muttei muualla, ellei sitten ala roudata omaa porkkanasäkkiä mukana joka paikkaan :D
Mulle tässä kappaleessa uutena tuli ajatus, että se on mun sisäinen lapsi, joka vonkaa herkkuja, ja mun sisäisen aikuisen pitää huolehtia siitä lapsesta, ettei se syö kokonaisuutena liian epäterveellisesti. Tästä vois kehkeytyä jotain...

5. Poissa silmistä, poissa mielestä
Duh, kukapa ei tätä tietäisi? Painonhallinan eka sääntöhän on: Älä osta herkkuja kotiin! Mutta jälleen arki tuo vaikeuksia, kun joku muukin voi ostaa niitä herkkuja kotiin ja työpaikalle ja vielä jopa tyrkyttää.
Kirjan tässä kappaleessa oli yksi tärkeä ajatus, joka ei mielestäni kuulu suoranaisesti tämän otsikon alle: "kaikki käytös, jota emme vahvista, menettää voimansa. Se on ehdollistumisen perusperiaate. Jos emme ajattele, puhu tai toimi jonkin asian tiimoilta, sen voima hiipuu vähitellen. Tämä edellyttää aktiivista korvaamista, ei päättäväistä vastustamista, koska siitä, mitä vastustamme, saattaa tulla hellittämätön pakkomielle." Tulee mieleen mun lempilausahdus Fake it 'til you make it. Teeskentelen bodaria ja vahvistan kaikkia bodarimaisia käytösmalleja, kunnes lopulta olen oikea bodari ;)

6. Rakastava ystävällisyys ja sisäinen kriitikko
Tää oli vähän omituinen kappale... Pointtina kuitenkin se, että itseltään ei pidä vaatia liikoja vaan sopivasti. Itselleen pitää olla sopivasti lempeä ja sopivasti kriittinen. Tämähän pätee kaikkeen elämässä. Pitää olla realistisia tavoitteita ja niitä kohti pitää työskennellä ahkerasti, mutta itseään loppuun polttamatta.

Kaikenkaikkiaan hyvä yhteenveto painonhallinnan kannalta tärkeistä asioista, mutta kuitenkin pienoinen pettymys uusien ajatusten vähyyden vuoksi. Ehkä mulla oli liian kovat odotukset. Jos jossain kirjassa joskus joku uusi ajatus olisikin niin äkkiähän se lehtien kautta tulee julki, eikä pysy yllätyksenä kirjan lukemiseen saakka ;)

4 kommenttia:

  1. Minulle konkreettisinta koko opuksessa oli tietoisen läsnäolon tuominen syömistapahtumaan ja se sieltä jäi takataskuunkin.

    VastaaPoista
  2. Hmm, toi ei ole vielä kovin konkreettista toi "tietoisen läsnäolon tuominen syömistapahtumaan". Kirjan luettuani luulen tietäväni, mitä se tarkoittaa, mutta kaipaan lisäksi myös yksinkertaisia step-by-step ohjeita.
    Tajusin just, että tosta kuuden kohdan listasta puuttuu kokonaan se, ettei pitäis tehdä mitään muuta samalla, kun syö. Miksiköhän kirjoittaja on jättänyt niin tärkeän asian pois listalta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luin tuota jotenkin melkeinpä meditaatiokirjana, en painonhallintakirjana. Minusta tietoinen läsnäolo on kyllä konkreettista, mutta sitä on vaikea listata ohjeiksi... Mutta jotenkin hauska huomata miten eri tavalla saman kirjan voi lukea.

      Poista
    2. Oliko niin, että sulla oli jo ennestään jotain meditaatio taustaa?
      Jokainenhan lukee omien taustatietojensa valossa. Mulla ei ole mitään tietoa tai kokemusta meditaatiosta, eikä se sinänsä kamalasti kiinnostakaan. Toi ei kuitenkaan ollut niin selvästi meditaatiokirja, että siitä olis ymmärtänyt/oppinut meditaation perusasiat ilman mitään taustatietoja.

      Poista