Sivut

tiistai 19. kesäkuuta 2012

80 kiloo penkistä, vihdoinkin, JIHUU!!!


Olen lähes sanaton onnesta :)
Mulla on jo pitkään ollut sellanen fiilis, että I have it in me, mutta kaikki ei vaan ole osunut kohdalleen. Tänään osui :)

Joskus viime talvena googlettelin tietoa aiheesta treenikierto ja kuukautiskierto. En enää muista tarkasti yksityiskohtia, mutta pääpiirteissään löytämäni tieto oli seuraava: Osa naisurheilijoista on havainnut saavuttavansa selvästi parempia tuloksia kuukautiskierron puolivälin paikkeilla. (Ensimmäinen vuotopäivä on kierron 1. päivä eli puoliväli on noin viikko kuukautisten loppumisen jälkeen.) Toinen osa tutkituista naisurheilijoista ei ollut havainnut mitään eroa kierron vaiheiden välillä. Spekuloitiin, että lajilla voi olla vaikutusta kokemuksiin: ehkä maksimivoimaa vaativisssa lajeissa huomaa eron, mutta aerbista kuntoa vaativissa ei? 
Tuloskunnon paranemista selitettiin hormonitasoilla. Olikohan se nyt niin, että puolivälin paikkeilla testosteroni on koholla, kun taas kierron alussa/lopussa estrogeeni on koholla - tai toisinpäin. Samat hormonimuutokset selittää PMS oireet. Eli silloin, kun on fyysisesti ja psyykkisesti paska fiilis, ei kannata toivoa loistavia urheilusuorituksia fiiliksiä parantamaan. Ja silloin, kun on muutenkin loistofiilis, tekee hyviä tuloksia ja fiilis vaan paranee entisestään. 
Olen nyt tarkkaillut asiaa talvesta asti ja huomaan aivan selvästi eron tuloskunnossa kierron eri vaiheissa. Esim. pari viikkoa sitten riuduin jäätelönälässä ja kiukulla vannoin syöväni litran Ainoa palkinnoksi heti, kun se pirun 80 kiloa nousee. Eipä se tietenkään silloin noussut, kun jätskiä olisin tarvinnut. Nyt se nousi kohtuullisen helpostikin ja oikein ihmetyttää, miten se ei ole koskaan ennen noussut, kun oli kuitenkin noinkin kevyt. Jäätelöä ei juurikaan tee mieli, joten säästän sen myöhempää suurempaa tarvetta varten ;)

Vinkkinä muille sanoisin, että kannattaa tarkkailla omien treenien sujumista kierron eri vaiheissa. Jos huomaa selvästi eroja tuloksissa niin kannattaa harkita treenikeirron sovittamista kuukautiskiertoon. Maksimivoimatreenit kierron puolivälin aikoihin ja kestävyystreenit kierron loppu/alkupuolelle. Ei se mitään ota, jos ei annakaan :)

4 kommenttia: