Sivut

tiistai 11. lokakuuta 2011

Kiertäjäkalvosin


Kiertäjäkalvosin on sellanen sanahirviö, ettei se edes voi tarkoittaa mitään hyvää!

Mulla on nyt kolmatta päivää vasemmassa olkapäässä se sama tunne kuin oli viime tammikuussa ennen olkapään kipeytymistä ihan toden teolla. Se ei ole kipeä, mutta siinä on sellanen tavallaan puuduksissa oleva tunne, kuin se olisi ollut samassa asennossa liian pitkään - vaikkei siis todellakaan ole ollut vaan liikuttelen sitä usein ja haen parempaa asentoa.

Keväällä parantelin olkapäätä pitämällä totaalilepoa ja kesällä tein kuntoutusliikkeitä plus vähitellen punnerruksia ja leuanvetoja kotona. Elokuun puolivälistä alkaen olen taas treenannut salilla ja aika nopeasti olen voinut lisätä vastuksia ihan ongelmitta. Olen tehnyt vapailla painoilla (käsipainoilla, tangoilla ja taljoilla) mikä kehittää samalla kehon hallintaa ja on mun mielestä paras tapa treenata.

Viime viikolla päätin pitää kevyempää viikkoa ja salin ruuhkaisuuden takia hinkkasin laitteissa. Se oli ainut muutos rutiineihin ja nyt on sit olkapäässä hassuja tuntemuksia! Ilmeisesti mulle ei sovi laitteiden pakottamat liikeradat vaan mun on parempi tehdä vapailla painoilla, joita voi liikuttaa omalle keholle sopivin liikeradoin. Olen kyllä vähän yllättynyt, sillä olin elänyt siinä uskossa, että laitteet olis nimenomaan turvallisempia kuin vapaat painot ja että niissä olis varmasti oikeat ja hyvät liikeradat.

Viime keväänäkin oli vähän sellanen haisu, että olkapään kipeytymiseen vaikutti ratkaisevasti Smithissä tehty pystypunnerrus. Luulin tehneeni sitä liian isoilla painoilla heti aluksi ja lisäksi mietin myös liikeradan sopivuutta itselleni. Varma en tietenkään voinut olla silloin, enkä ole nytkään...

Kuulostaako tää mun teoria uskottavalta? Kannattaako näillä kokemuksilla jo alkaa välttelemään laitteita? Vai olenko turhan taikauskoinen?


4 kommenttia:

 1. Mä suosittelisin vakavasti käyntiä lääkärin luona ennen kuin lähdet itse muuttamaan harrastuksiasi. Kiertäjäkalvosinvaivat on yleensä kulumasairauksia ja alkaa yleistyä yleensä vasta 45-50-vuotiailla, sä oot vähän nuori kiertäjäkalvosinoireistoon. Nuorilla saattaa olla muutakin (esim. labrumvammoja) ja asia kannattaa kyllä selvittää (kunnollinen lääkärin tutkimus, röntgenkuvaus ja näin pitkällisessä vaivassa myös magneettikuvausta tulisi harkita). Hoidoista mä en oikein muista mitään, yleensä ei tarvii kai leikata, mut en osaa sanoa, onko hoidot erilaisia. Mut etenkin sun harrastukset huomioiden kannattaa asia selvittää.

  VastaaPoista
 2. Kiitos huolenpidosta :)
  Tällä hetkellä diagnoosi taitaisi kyllä olla Luulotauti... Lupaan mennä lääkäriin, jos se tulee oikeesti kipeeksi!

  VastaaPoista
 3. Kiertäjäkalvosimen lihaksia kannattaa treenauttaa kevyillä painoilla :)

  VastaaPoista
 4. Se on mun ohjelmassa nimellä "olkapään kuntoutusvemputuksia" :D

  VastaaPoista