Sivut

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Leuanveto ja ylätalja


Leuanvetoja voi tehdä kahdella tapaa: vastaotteella (chin-up) ja myötäotteella (pull-up).

Chin-up

Pull-up


Mä teen aina chin-uppeja ja mulla on sellanen tanko, jossa ote on aika paljon kapeampi kuin tossa kuvassa. Pull-upit on paljon raskaampia, enkä mä jaksa tehdä yhtään. Ainakin osasyy tähän on se, että chin-upeissa voi tehdä isomman osan työstä hauiksilla, jotka mulla on vahvat. Bodaus-tyylisessä treenissä tota vois pitää huijaamisena, koska täähän on yläselän liike, joten se pitäisi tehdä yläselän lihaksilla ;)

Ylätaljaa teen sitten myötäotteella, mikä näyttää päällepäin samalta kuin pull-up, mutta tuntuu yllättävän erilaiselta. Syynä lienee se, että ylätaljassa alakroppa on paikoillaan, kiinni penkissä, kun taas leuanvedossa alakroppa heiluu vapaasti liikkeen tahdissa.
Tässäkin liikkeessä mä oon ollut vähän tuhma tyttö ja tehnyt isoilla painoilla sekä vetänyt paljon käsillä selkälihasten lisäksi. Olen tavoitellut lisää kokonaisvoimaa, jota voisi käyttää hyväksi leuanvedossa - en bodaus-tyyppisesti tuntumaa selkälihaksiin. Ei kai se suuri synti ole? :)

Ylätalja


5 kommenttia:

 1. Mahtavaa, kiitos näistä! Selvensi paljon. Tää on loistoblogi kun täällä pääsee vaikuttamaan sisältöön.

  VastaaPoista
 2. Mä oon jättänyt nyt ylätaljan kokonaan pois selkätreenistä, sillä vaikka olen kuinka yrittänyt panostaa tekniikkaan ja olla tekemättä liian suurilla painoilla, epäilen, että ylätaja on ollut ainakin yksi syy siihen, miksi mulla on ollut nyt ton vasemman käden kanssa ongelmia. Ylätalja on oikeesti aika vaativa liike, ainakin musta :D

  VastaaPoista
 3. Ei se helppo ole, ei. Tässäkin siippa on katsonut mun tekniikkaa, mutta yläselän liikkeissä luotan sen arviointiin vähemmän kuin muissa, koska se itse ei juurikaan treenaa selkää, joten ei se voi näistä tietää niin paljon kuin niistä liikkeistä, joita se itsekin tekee.

  VastaaPoista
 4. Ylätalja v-kahvalla on mun mielestä mitä paras keino saada tuntumaas selkään. Kilot pitää kyllä olla pienemmät kuin tavallisella tangolla.

  VastaaPoista
 5. Kuinkas sattuikaan, mä tein just viimeksi v-kahvallakin!
  Ylätalja oli ekana liikkeenä, joten se oli vähän lämmittelyä ja muutenkin nuhan jälkeen tein tavallista kevyemmin, muuta jok tap tein eka v-kahvalla 12*30kg, 12*35kg, 12*40kg ja sitten tavallisella tangolla tasan samoilla painoilla ja toistoilla. Ainakin tuolla kerralla, tuossa järjestyksessä tehtynä kumpikin tuntui about yhtä raskaalta. Mutta tosiaan yhden kerran perusteella ei nyt voi paljon sanoa...

  VastaaPoista