Sivut

tiistai 20. joulukuuta 2011

Vastaus omaan kysymykseeni

Lauantaina kyselin, onko kukaan kuullut kapean penkin olevan pahaksi olkapäille. Yhtään vastausta ei tullut eli oli pakko itse googlettaa :D En löytänyt yhtään viitettä kapean otteen pahuudesta. Sen sijaan useampikin lähde (yksi ja toinen) kertoi seuraavien liikkeiden olevan pahoja:
 1. Penkki, erityisesti liian leveällä otteella tai tangon laskeminen rinnan yläosaan
 2. Dippi
 3. Pullover, erityisesti käsipainolla
 4. Pystysoutu
 5. Kaikki niskan taakse/takaa tehtävät liikkeet
Penkkiä en lopeta. Onneks mun ote ei ole erityisen leveä ja lasken tangon niin alas, että se koskettaa urheilurintsikoiden alakuminauhaa.
Dippiä en ole juurikaan tehnyt. Olen kaavaillut sen aloittamista, vaan taidanpa jättää väliin.
Pulloveria en ole tehnyt, kun en ole oikein tajunnut, missä sen kuuluisi tuntua. Eipä tarvii opetellakaan.
Pystysoutua olen tehnyt silloin tällöin, mutten säännöllisesti. Voin lopettaa senkin vähän.
Niskan takaa/taakse tehtävät liikkeet olen hylännyt jo ajat sitten, juurikin olkapäiden epämukavien tuntemusten takia.

Lauantaina siis kapeassa penkissä tunsin jotain epämukavaa olkapäässä ja sen jälkeenkin on tuntunut jotain, jos olen maannut just sopivasti vasemmalla kyljellä. Kekkasinpas sitten, että tällä kertaa syy onkin makaamisessa, eikä treeneissä! Perjantaina siippa oli pikkujouluissa ja mä pyöriskelin yksikseni sängyssä, nukuin vähän huonosti ja heräsin kahteen kertaan mahallani, kädet pään yläpuolella tunnottomiksi puutuneina! Siinähän se olkapää on osumaa ottanut! Ei saa nukkua mahallaan!

3 kommenttia:

 1. Moikka.

  Tässä tulee nyt vastausta sekaisessa järjestyksessä, ja vähän myöhässä :D

  Tuo googlettaminen on yleensä kaiken pahan alku ja juuri :D

  Lähes kaikki liikkeet voivat olla pahaksi olkapäillä, varsinkin jos niitä tekee väärin, tai esim. liian isoilla painoilla.

  Penkki ylärintaan laskettuna venyttää rintalihasta, ja mahdollistaa laajemman liikeradan, kuin alarintaan laskettuna. Jos on liikkuvuusongelmia, tai olkapäät on huonosti lämmitetty, voi tapahtua ikäviä... Niinkuin kaikissa muissakin liikkeissä.

  Kapea penkki on hiton hyvä liike etuolkapäille, ja ojentajille, jota ei todellakaan kannata jättää pois ohjelmasta... ainakaan ikuisiksi ajoiksi. Sama koskee dippiä, joka myös on yksi tehokkaimmista tissi-ojentajaliikkeistä. Oikein tehtynä, täysin turvallisia molemmat.

  Pullower: Tuntuma pitäisi saada erityisesti leveän selkälihaksen yläpäähän, mutta voidaan käyttää myös venyttämään rintalihasta. Kyseisessä liikkeessä tulee helposti eteen ns. kuollut kulma, jonka takaa ei paino liiku -vaikka kirveellä uhkaisi. Jos se ei siis suju, on taljalla tehtävä alasveto(Pulldown) hyvä korvike. Alasvedossa liikkeen saa ehkä hieman helpommin kohdistettua selkäfileisiin. (suosin pidempiä sarjoja ja vaihtelen tangon ja narujen välillä)

  Ja kyllä; niskan takaa tehtävät, esim. pystypunnerrus, voi olla paha liike, jos ei taasen muista lämmitellä kunnolla. Itse opin kantapään kautta alkuvuodesta. Seurauksena 7viikon tauko kaikista vetävistä liikkeistä.

  Kannattaa tutustua sellaiseen veitikkaan, kuin kiertäjänkalvosin, ja lämmitellä huolella, esim. keppijumpalla...

  Dipistä vielä:

  Käys katsomassa mitä Vince Gironda sanoi aikoinaan oikeanlaisesta dippaamisesta. Tutustu myös kyseisen herran "Giljotiinipenkkiin"..

  Oliskohan siinä tarpeeksi... No joo pystysoutua en itsekään juuri tee, varsinkaan isoilla painoilla... Olkapääongelmien takia, jotka ovat tosin itse typeryyksissä aiheutettuja... eivät onneksi vakavia :D

  -Nalle

  VastaaPoista
 2. Moi Nalle!
  Oikeassa olet, googlettaminen voi sekoittaa pään. Koitan lukea vain luotettavan näköisiä lähteitä ja uskoa vasta, kun samaa sanotaan monessa paikassa. Mut voihan se silti mennä pieleen...
  Koska ton googletuksen tulos oli, ettei kapea penkki ole erityisen paha olkapäille, päätin harjoitella sitä lisää. Useinhan ekalla kerralla ei vielä mene nappiin vaan oikean tekniikan oppii ajan kanssa.
  Mielenkiintoinen sattuma, että noi listan liikkeet 2-5 on kaikki sellasia, joita mä en muutenkaan ole tehnyt ja mun mielestä voin treenata ihan täysipainoisesti ilman niitä. Joten miksi ottaa riskiä ja aloittaa noitten tekemistä, kun olkapäässä on ollut vaivoja?
  Kiertäjäkalvosin tosiaan oli mun oman internet-diagnoosin tulos. Se tuli kipeeks viime talvena, syynä ehkä pystypunnerrus Smithissä. Ekaks pidin jonkin aikaa täyttä lepoa ja sit aloin veivata kuntoutusliikkeitä pienellä painolla. Puolisen vuotta siinä meni jumppaillessa. Nykyään kuntoutusvemputukset kuuluu jokaiseen penkkipäivään :)

  VastaaPoista
 3. ... Kunhan yritin vain pikkasen päteä :D

  Hyviä treenejä ja joulua...

  VastaaPoista